Pekka Kana 2 v1.1 Handleiding

door Janne Kivilahti
 

Piste Gamez 2003. Homepage: http://koti.mbnet.fi/kiwi/pistegamez
Copyrighted by Janne Kivilahti 2001-2003

(Nederlandse vertaling: Marnix Amperse - marnixamperse@gmail.com)

LEES VOORDAT JE GAAT SPELEN DE DISCLAIMER ONDERAAN DEZE HANDLEIDING!

 
     

Table of Contents

 
 


 
     
 

1. Wat is Pekka Kana 2?

 
 

Pekka Kana 2 (Pekka de Haan 2) is een ouderwets (jump&run) platformspel, gemaakt in de geest van de klassiekers Super Mario, Sonic, Jazz Jackrabbit, Super Frog, enzovoort.

Pekka Kana 2 is freeware. U mag het spel vrij verspreiden, zolang u daarvoor geen kosten in rekening brengt. Kosten van bijvoorbeeld een lege cd die wordt gebruikt om het spel te verspreiden mogen wel in rekening worden gebracht, maar meer niet.

 
 

2. Wat is er nieuw?

 
  Versie 1.1  
  - Bugs met de X en de S knop opgelost.
- Problemen met de taal opgelost.
- Het is nu mogelijk om op je plattegrond terug te gaan naar een reeds voltooide level.
- Insert = Laat framerate zien tijdens spel.
- Een aantal kleine verbeteringen.
 
     
 

3. Systeemeisen

 

- Besturingssysteem: Windows 95, 98, 2000, XP*
- CPU: 500 MHz (aanbevolen)
- DirectX 7.0 (minimaal)
- 16MB memory
- Een grafische 3D-kaart is niet noodzakelijk, maar een goede grafische 2D-kaart is wel aanbevolen. .

* Windows XP gebruikers: Kijk eerst bij Troubleshooting chapter and first problem.

 
     
 

4. Installatie

 

Start Pekka Kana 2 Installer.exe. Volg de instructies, bevestig de licentie en kies de map waar je Pekka Kana 2 wilt installeren.

 
     
 

5. Verhaal

 


"Rooster Island 1"

Pekka is een haan en leeft op een boerderij in een ver land genaamd Finland. Pekka's taak op de boerderij is het bewaken van een kippenhok vol met (verrassing!!) kippen. Alles gaat goed en vredelievend, maar in die ene nacht...

... gebeurt er iets vreselijks: Iemand heeft alle kippen gestolen! Die iemand is een slechte kraai met scheefgegroeide hersenen. Zijn naam is "The Evil One" (een angstaanjagende vogel). Goed, Pekka moet alle gestolen kippen redden en terugbrengen. Maar ja, om nou> een kraai van hier naar de eeuwige jachtvelden te helpen...

Zo makkelijk is het niet! The Evil One (vrienden noemen hem Evil) heeft een verschrikkelijke tactiek
die hij gebruikt om dieren te hypnotiseren. Dat zijn ook allemaal vijanden van The Evil One, maar zolang ze in zijn bezit zijn, zijn het jouw vijanden.

"Rooster Island 2"

Het wordt nog veel erger... Nadat de kippen zijn gered wordt het duidelijk waarom The Evil One Pekka's vrienden heeft ontvoerd. Kippenhersenen zijn om een of andere reden immuun voor de hersenspoelingen van The Evil One. Pekka heeft ook uitgevonden (met zijn kleine hersenpan) dat The Evil One ook bezig is met vreemde magische voodoo en genetische manipulatie. Maar dat is nog niet alles! Er gaan geruchten that The Evil One bezig is met het afronden van prototypes van een nieuw wapen om te wereld te beheersen. Het wapen wordt 'The Metal Hen' genoemd! Samen zijn deze weerzinwekkende robots sterk genoeg om de hele wereld te be´nvloeden. Zelfs de kippen kunnen dan niet ontsnappen! Jij moet hoe dan ook The Evil One stoppen! En als je dacht dat het in Rooster Island 1 moeilijk was...nou, deze keer wordt het Úcht bar en boos!
O trouwens, heb ik al verteld dat hij opnieuw jouw vrienden heeft ontvoerd? Wat een slechterik!


     
 

6. Het spel spelen

 
 

6.1 Doel van het spel

 

Het spel bestaat uit episodes en de episodes bestaan uit levels. Om een episode te voltooien moet je in alle levels voltooien door in elke level de uitgang te vinden. Soms is er een tijdslimiet, die moet je niet overschrijven. Er zijn geen levens dus je kunt zo vaak proberen als je wilt.

Elke level heeft zijn eigen topscore en beste leveltijd. Na elke level wordt je score geteld en wordt er gekeken of je het beter hebt gedaan dan de vorige keer. Hoe meer bonussen je verzamelt en hoe meer vijanden je knock out slaat, hoe hoger je score. Je krijgt ook extra punten voor voorwerpen, tijd en het behouden van je energie. Elke levelscore wordt opgeteld bij je totale score. Om de nieuwe episode kampioen te worden moet je de topscore van de episode verbreken. Je kunt het spel opslaan wanneer je wilt, maar alleen je totale score en je positie op de kaart worden bewaard.

Het spel heeft twee episodes: "Rooster Island 1" and "Rooster Island 2". Later kun je meer episodes downloaden op de homepage van Piste Gamez http://pistegamez.cjb.net of http://koti.mbnet.fi/kiwi/pistegamez.

 
     
 

6.2 Knoppen

 


Gebruik je toetsenbord of gamepad om Pekka te bewegen. In de menu's kun je ook gebruik maken van de muis.

Dit is een overzicht van wat Pekka allemaal kan doen.

Actie Standaard toets Aanwijzingen
Naar links/rechts lopen
Pijl links/rechts Als je bukt kun je ook langzaam naar links of rechts lopen.
Springen
Pijl omhoog

Om een korte sprong te maken, duw de toets snel in. Om een lange sprong te maken moet je de toets langer indrukken. Als Pekka valt, kun je deze toets gebruiken om het vallen te vertragen.

Bukken
Pijl omlaag Buk om in lage plaatsen te komen of om vijandelijke aanvallen te ontwijken.
Doodle aanval
Rechter Shift Je hebt minimaal 1 Doodle nodig voor deze actie.
Egg aanval
Rechter Ctrl Je hebt minimaal 1 Egg nodig voor deze actie.
Sluipen
Rechter Alt Gebruik deze toets met de linker- en rechter pijltoets om te sluipen.
Gebruik voorwerp
Spatiebalk Je hebt minimaal 1 voorwerp nodig voor deze actie.
...
Naar hoofdmenu ESC ESC tijdens het spel brengt je terug naar het hoofdmenu.
Zelfmoord DELETE Als je vastloopt in het spel en het is onmogelijk om de level af te maken, kun je zelfmoord plegen door Delete in te drukken.
Laat framerate zien INSERT Pekka Kana 2 is gemaakt om te draaien met 85 frames per seconde. Als de framerate onder de 70 frames per seconde komt, lijdt de gameplay eronder. Kijk bij Problemen voor tips om het spel te versnellen.

De toetsen kunnen worden veranderd in het menu 'Knoppen'.

 
     
 

6.3 Items

 
 


Hier is een lijst met voorwerpen die je tijdens het spel kunt verzamelen:

Voorwerp Naam Aanwijzingen
Veer Pak deze veer om de energie van Pekka aan te vullen.
Fruit Appels, sinaasappels en andere groenten en fruit verhogen je score. Zeldzaam fruit is uiteraard het meeste waard. Verzamel ze allemaal!
Megafoon Met de megafoon kun je je vijanden uitschakelen door naar ze te schreeuwen! Kukeleku!! "Doodle Attack" is zo krachtig dat het ook voorwerpen kan laten bewegen.
Doodle Drinks De onofficiŰle sponsor van het spel, Cock-A-Cola Drink Enterprises, presenteert trots: Doodle Drinks ™! Doodle Drinks zijn er in veel smaken zoals Chili, Knoflook en IJsthee. Als je een Doodle Drink verzamelt krijg je een speciale Doodle Attack.
Eieren Er zijn legendes die zeggen dat Paaseieren ervoor zorgen dat een haan eieren kan leggen... met deze eieren kun je je vijanden van boven af bombarderen :)
Sleutel Sleutels openen deuren. Als je alle sleutels in een level verzamelt, zullen alle sloten open zijn. Je kunt ook een slot openen door het slot met een sleutel aan te raken.
Cadeau Cadeau's bevatten voorwerpen zoals bijv. veren. Het voorwerp wat in het cadeau zit gaat naar je voorwerp venster. Je kunt maximaal zes voorwerpen tegelijk bewaren. Je kunt een voorwerp uit het voorwerp venster gebruiken door op de spatiebalk te drukken (of door een andere toets als je dat hebt ingesteld).
Box In boxen zitten bonussen en soms verborgen vijanden. Breek de box open om te kijken wat er in zit.
Klok Tijd nodig? Zorg dat je een klok te pakken krijgt!
Mysterieus drankje Ik vraag mij ook af wat een mysterieus drankje doet...
Informatieborden Informatieborden bevatten informatie. Er komt een venster tevoorschijn als je een informatiebord aanraakt.

Tip: Probeer bonusvoorwerpen (zoals rotte appels) op je vijanden te gooien ;)

 

 
     
 

6.4 Characters (Wie is wie?)

 
 


Tijdens je reis zul je veel characters ontmoeten. De meeste van hen zijn vijanden, maar niet allemaal.

Character Naam Opmerkingen
Pekka Pekka is een vogel met hersenen ter grootte van een pinda. Alleen zal hij de verloren hennen nooit vinden. Daarom moet jij hem helpen en de weg wijzen. Maak hem niet af, okÚ? O en trouwens, wist je dat Pekka ook broers heeft? Je gaat ze waarschijnlijk op je reis wel ontmoeten.
Kip Red je vrienden voor The Evil One er kipnuggets van maakt. Hoewel je kippen tot het einde van de episode gevangen worden gehouden, zou het kunnen dat je onderweg ook andere kippen ontmoet! Val niet in verleidingen! Houdt altijd het einddoel in je achterhoofd!
Kuiken Kuikentjes proberen je te volgen. Omdat ze zo klein zijn, passen ze in kleine plekjes en kunnen ze nuttig zijn.
Kikker Bah! Groen en slijmerig! Vermijd ze of blaas ze op ;)
Egel Een egel met een skateboard is slecht nieuws! Sommige egels dragen koptelefoons dus die kunnen je niet horen schreeuwen.
Bunny Boxer Bunny Boxer zal je achtervolgen als hij je ziet! Probeer achter zijn rug te sluipen als hij de andere kant opkijkt en geef hem dan van achteren een dreun!
Bijenkorf De korf zelf is niet gevaarlijk, maar als je de bijen boos maakt... Tip: Bijen kunnen niet zwemmen.
Chili Varken Kijk uit voor de Chili Varkens en hun vurige adem!

Dit zijn maar een paar van de vele characters die je zult ontmoeten tijdens je reis.

 
 

6.5 Speciale objecten

 
 


Object Naam Opmerkingen
Start 'Start' markeert het begin van een level. Een level kan meer dan ÚÚn begin hebben...
uitgang Het doel van elke level is om de uitgang te bereiken.
Slot Sloten kun je op twee manieren openen. Als je alle sleutels in een level verzamelt, zullen alle sloten open zijn. Je kunt ook een slot openen door het slot met een sleutel aan te raken.
Groene schakelaar Spring op de schakelaar en de muren met de groene pijlen zullen bewegen. Na een tijdje zullen de muren teruggaan naar hun originele positie, dus schiet op!
Blauwe schakelaar Werkt hetzelfde als de groene schakelaar, maar dan bij muren met blauwe pijlen.
Oranje schakelaar Werkt hetzelfde als de groene schakelaar, maar in plaats van muren te bewegen zorgen oranje schakelaars ervoor dat de vuurvallen uitgaan. Dit is maar voor even, dus nogmaals, schiet op!
Bewegende muren Deze muren worden verschoven als je de corresponderende knoppen geactiveerd worden.
Vallen Vallen kun je aan en uit zetten. Probeer uit te vinden hoe ;)

Je kunt ook schakelaars activeren door er iets (zwaars) op te gooien. Je kunt ze ook activeren door genoeg lichte voorwerpen op een schakelaar op te stapelen. In sommige levels activeren schakelaars echter ook vallen, dus wees voorzichtig!

 
     
 

7. Problemen

 

Probleem 1: De graphics lopen door elkaar en het spel crasht elke keer.
Oplossing: Als je Windows XP gebruikt, probeer de gameresolutie om te zetten naar 640x480. Dit werkt waarschijnlijk ook onder andere besturingssystemen.

Probleem 2: Het spel wil niet starten!
Oplossing: Kijk of je computer voldoet aan de systeemeisen. Is dat zo, dan...eh...is je harde schijf misschien kapot. Kijk of je de laatste versie van het spel hebt. Die kun je vinden op de Piste Gamez homepage.

Probleem 3: Het spel is laaaaaaangzaaam!
Oplossing: Zet in het menu 'Grafisch' de transparente effecten uit, dat moet helpen als het goed is. Heb je nog steeds last van dit probleem dan kun je proberen om de spelsnelheid te verdubbelen. Dat kan ook in het menu 'Grafisch'. Gebruik het op eigen risico :)! Verder raad ik aan om alle andere programma's af te sluiten als je het spel aan het spelen bent.

Probleem 4: Het spel is nog steeds laaaaaaangzaaam!
Oplossing: Pekka Kana 2 is gemaakt om te draaien met 85 frames per seconde. Als de framerate onder de 70 frames per seconde komt, zal het spel vertragen. Probeer de de refreshrate van je monitor te verhogen. Druk de Insert toets in tijdens het spel om de framerate te zien.

     
 

8. Disclaimer

 

Als je er voor kiest om dit spel te spelen, ga je automatisch akkoord met onderstaande voorwaarden:

De auteurs van dit spel zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade die door het spel veroorzaakt wordt aan je computer. Belangrijke of minder belangrijke data wat verloren is door een error in het spel komen niet voor rekening van de auteurs.

Wij zijn niet aansprakelijk voor het verliezen van je sociale contacten of eventuele gewichtstoename.

Dit spel kan niet gebruikt worden als bronmateriaal voor een opstel of examen voor biologie :)

 

 
 

9. Housemarque Sound System

 

Om de muziek tijdens het spel af te spelen wordt gebruik gemaakt van het Housemarque Sound System. Meer informatie over het HMQ Sound System kun je vinden op http://www.s2.org/hmqaudio. Copyright van het Housemarque Sound System ligt bij Housemarque.

 

 
 

10. De toekomst van Pekka Kana 2

 
 


PK2 Level Editor

Goed gezien. Precies dezelfde als die ik heb gebruikt om de levels in het spel te maken.
Openbare beta is als het goed is eind 2003 beschikbaar voor iedereen.
Daarmee kun je je eigen levels en episodes maken. Zelfgemaakte
tilesets, muziekjes en achtergronden worden ondersteund.

Meer episodes

Er komen minimaal twee nieuwe episodes. Nieuwe vijanden, gebieden, voorwerpen, rariteiten...:)

Nieuwe versie van Pekka Kana

Versie 1.10 heeft een betere ondersteuning voor zelfgemaakte levels en episodes.
Ik hoop dat het klaar is voor het einde van 2003...

Meer vertalingen van Pekka Kana 2

Dat is aan jullie beste mensen!
Iedereen kan een vertaling doen. Alle teksten zijn opgeslagen in een ASCII-tekstbestand
in the Language-map. Kopieer english.txt, wijzig de naam van de kopie
in bijv. nederlands.txt en vertaal de teksten. Makkelijk toch? Stuur dan
het tekstbestand naar mij via janne.kivilahti [at] mbnet.fi.
Hou in de gaten dat (op dit moment) alleen het Scandinavische alfabet wordt ondersteund.

Character Editor (??)

Spelers kunnen hun eigen vijanden, bonussen, wapens, achtergronden enz. maken.
Op dit moment is er niet zo'n soort editor, maar als er vraag naar is wil ik het wel proberen.
Natuurlijk moet ik wel een vrijwilliger hebben om te programmeren... ;)

Alle feedback is natuurlijk welkom. Het heeft veel tijd gekost om dit spel te maken en ik heb het
gratis weggegeven. Als je het een leuk spel vindt, laat het me weten. :)

Feedback kun je sturen naar janne.kivilahti [at] mbnet.fi

 
     
 

11. Pekka Kana 2 Trivia

 
 

Ben je er nog? OkÚ, hier zijn nog wat onbeduidende feitjes:

- Het duurde 1,5 jaar om het spel te maken (ongeveer 20 maanden).
- Het spel is geprogrammeerd met behulp van VC++ 6.0.
- De code is langer dan 10.000 regels.
- Het spel bevat 194 verschillende sprites (vijanden, bonussen, achtergronden...).